{ "title": "Bebeklerde Kalça Çıkığı Ameliyatı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Bebeklerde-Kalca-Cikigi-Ameliyati-29.jpg", "date": "21.01.2024 11:36:51", "author": "Gülay özdemir", "article": [ { "article": "Bebeklerde kalça çıkığı ameliyatı, uyluk kemiğinin topuzunun leğen kemiğindeki yerinden oynaması sonucu yapılan ameliyattır. Anne karnında veya sonradan oluşabilmektedir. Gelişimsel Kalça Displazisi GKD denilen olgu anne karnında bebeğin yetersiz gelişmesi sonucu oluşur. Kalçadaki çıkık iltihabi veya felç gibi sebeplerle oluşursa patolojik kalça çıkığı, herhangi bir darbe durumunda oluşursa travmatik kalça çıkığı ismini alır. Bu durumlarda ameliyata karar verilebilir. Çıkık her iki kalçada olabilir. Tek kalçada olabilen durumlarda mevcuttur. Çocuk yürümeye başlayınca aksayan veya sallayarak yürür. Bu döneme kalmadan fark edilmesi önemlidir. Bebeğe bir ay ile iki ay arası Gelişimsel Kalça Displazisi yaptırmalıdır. Ultrason ile mutlaka bakılmalı, kalça ölçüleri değerlendirilmelidir. O zaman ileride karşılaşılması mümkün kalça çıkığını erken tespit ederek tedavi edilir. Çocuk yürürken fark ediliğinde geç olabilmektedir. Tedavide tam iyileşme olması için erken dönemde fark ediliğinde ameliyat edilmelidir.

Bebeklerde kalça çıkığı ameliyatı, 6. Aydan sonra geç olur. Kalça artık yerine girmez. Iki tedavi yöntemi vardır. Anestezi altında kalça yerine konulur veya alçıya alınarak bebek üç ay veya daha fazla alçıya kalır. Bu süre kimi zaman daha uzun sürebilir. Alçıda tutulduğu zaman kalça yerine alınır ve iyileşir.

Bebeklerde kalça çıkığı ameliyatı sonrası
Bebeklerde kalça çıkığı ameliyatı bir yaşının üstünde veya çocuk yürümeye başladıktan sonra ameliyat yapmadan kalçayı yerine koymak mümkün değildir.

Bir buçuk yaşına kadar kalça tedavi edilmeyip çıkık kalmışsa uyluk kemiğinin üst topuzu bozulmuş, leğen kemiğinin yuvası ise düzleşmiştir. Kalça çıkıklığının yanı sıra kemik biçimi de bozulmuştur. Ameliyat ile kemiklerin biçimi düzeltilmeden kalça yerine konmaz.
" } ] }