{ "title": "Baş ve Omurga Kırıkları", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Bas-Ve-Omurga-Kiriklari-65.jpg", "date": "21.01.2024 06:53:28", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "

Baş ve omurga kırıkları: Trafik kazası, ani hareketler, kavga, dövüş, spor yaralanmaları ve başka nedenlerden dolayı baş ve omurga kırıkları meydana gelmektedir. Baş ve omurga kırıklarının şiddeti ne kadar büyük ise kişide bırakmış olduğu etki de o kadar büyük olur. Kişinin hayatını tehlikeye sokacak şekilde meydana gelen baş ve omurga kırıklarının mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Sinir sisteminin etkilenmesi sonucunda omurgada istemeyen sorunlar meydana gelmektedir. Özelikle omur kemiklerini zedelenmesi ya da hasara uğraması sonucunda kişinin felç kalması ya da bu durumun daha ciddi tablolara neden olduğu gözlemlenmiştir. Baş ve omurga kırıklarının neden olduğu açık veya kapalı yaralar, kafatası kırıkları ya da omurgada meydana gelen şekil bozukluğu gibi ciddi olan bu hastalıkların mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Baş ve omurga kırıklarının nedenleri: Elbette ki ilk sırayı trafik kazası almaktadır. Çünkü aniden meydana gelen bu trafik kazaları kişinin hayatına dahi mâl olabilir. Özellikle de emniyet kemeri takılı olmayan kişilerde daha fazla baş ve omurga kırıkları olduğu gözlemlenmiştir. Bunun haricinde yüksek bir yerden düşme, anı hareketler, spor yaralanmaları, iş kazaları ve deprem gibi doğal afetlerin altında kalma sonucunda baş ve omurgada kırık meydana gelebilir.

Baş ve omurga kırıkları belirtileri: bu yaralanmaların vücutta neden olduğu bazı belirtiler vardır. Kişide kişiye değişebilen bu belirtilerin en önce kendini belli edenleri ise; bilinç düzeyinde değişiklik, hafıza kaybı, kanama, baş ve omurga da ağrı, kızarıklık, şişlik, morarma, omurgada şekil bozukluğu, elleri ve kolları hareket ettirememe, kulaktan bos sıvısı yani beyin omurilik sıvısının gelmesi, bulantı, kusma, dengede duramama, baş ağrısı, baş dönmesi ve sarsılma baş ve omurganın vücutta neden olduğu bazı belirtiler arasında yer alır.

Baş ve omurga kırıkları tedavisi: Herhangi bir şekilde meydana gelen travmalarda kesinlikle sağlık ekipleri gelene kadar hastaya kimse dokunmamalıdır. Çünkü kişiye yardım edeyim derken daha büyük problemlerin oluşmasına neden olur. Bu tür travmalı kazalarda baş boyun ve gövde eksenin tamamen düz tutulması ve hareket ettirilmeden müdahale edilmesi gerekir. Sağlık ekipleri tarafından alınan hasta uygun müdahaleler yapılarak hastaneye götürülmelidir. Doktorunuz ultrason ve MR çekimine göre tanı konmalıdır. Gerekli olan tedavi yapılmalı ve kişinin hayati tehlikesinin geçmesi sağlanır. Eğer gerekli görülürse de cerrahi müdahale yapılabilir. Bu tamamen baş ve omurga kırığının ciddiyetine bağlıdır.
" } ] }