{ "title": "Baş Parmak Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Bas-Parmak-Cikigi-94.jpg", "date": "20.01.2024 08:44:22", "author": "Abdulvahid Çavuşoğlu", "article": [ { "article": "
Baş parmak çıkığı parmağın herhangi bir yerinde oluşan yaralanmalardan oluşur. Baş parmağın çıkması kemiklerin bulunduğu herhangi bir yerden ani bir hareket sonucu yerinden çıkması ile oluşan bir sakatlık türüdür. Gerek ağrısı gerek sızısı gerekse görünüşünden parmağın çıktığı anlaşılır. Parmağın çıkan kısmında bir şişlik belirir sonra yamulma oluşur ve en son ağrısı sizi rahatsız edecek boyuta ulaşır. Genel olarak baş parmakta oluşan çıkıklar yana doğru, öne doğru veya dışa doğru bükülmüş bir hale bürünür. Parmağınızın çıkıp çıkmadığına emin olmanız için tek bir yönteminiz vardır. Çıkmış olan parmağı ne oynatabilirsiniz ne de dokunabilirsiniz. Kaza sonrası oluşan ya da şiddetli bir yaralanma sonucu oluşan çıkıklardan sonra parmağınızda uyuşukluk hissedebilir ve ayrı yetende parmağınıza iğne batarcasına bir ağrı hissedebilirsiniz. Çıkmış olan baş parmağınızda bir renk değişimi başlar. Parmağınız önce soluk bir hale daha sonra da morarmaya doğru bir renk haline döner. Bazı durumlarda baş parmak çıkığı sonrası el kaslarınızda yırtılmalar da meydana gelebilir. Bu sebeple çıkığa emin olduğunuz anda ya da kaza veya ani hareket sonrası hemen doktora gidiniz. Baş parmağı çıkığı genel olarak sporcularda ya da spor yapan kişilerde görülür. Basketbolcularda blok yapmaya çalışırken, voleybolcular da smaç ya da parmak pası esnasında, jimnastikçiler de ani yapılan hareketler sonucunda baş parmağı çıkığı görülebilir. Sporcuların dışında fabrikasyon işlerinde çalışan ve makineler ile içli dışlı olan işçiler de sıklıkla baş parmağı çıkığı görülür.

Baş Parmağı Çıkığı Sonrası Doktor Muayenesi ve Tedavileri

Çıkıktan emin olunduğu zaman doktora derhal gidilmesi gerektiği ve doktora gidildiğinde ilk müdahalenin el ile yapılacağı aşikardır. Doktor çıkıktan emin olsa dahi farklı bir komplikasyon var mı diye röntgen çekimi isteyebilir. Çünkü parmağınızın kırılmış olma ihtimali de vardır. Doktorunuz röntgen sonucunda kesin teşhis koyabilir. Kişi çıkmış olan parmağını doktora gelmeden kendi de yerine oturtabilir ama bu sancılı bir süreç olduğundan doktorlar tarafından önerilmez. Parmak çıkması sonucunda parmağınızda yüzük veya başka bir şey var ise o aksesuarı hemen çıkarmanız tavsiye edilir. Çünkü çıkık sonrası parmağınızda şişme olacağı için daha sonraki zamanlarda yüzüğün ya da aksesuarınızın parmaktan çıkması daha da zorlaşacaktır. Çıkan parmağın buz ile bastırılması ve mümkünse kalp hizasında tutulması tavsiye edilir. Ama en etkili tedavi doktorun yapacağı müdahaledir. Bu söylenenler doktora gelmeden önce mümkün ise yapılması gereken şeylerdir. Doktorunuz bir ya da daha az müdahale ile çıkmış olan parmağınızı yerine takabilir. Çıkık parmağın takılma yöntemi ise; çıkık parmak kemiği ele alınır, hizası belirlenir ve bir anda yerine takılır. Baş parmağın yanında başka bir parmak olmadığı için operasyon sonrası baş parmağa atel takılır.

Baş Parmağı Çıkığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Baş parmak çıkığı tedavileri yaklaşık olarak üç ile altı hafta arasında bir sürede tamamlanır. Kaza sonucu oluşan çıkıklarda bu süre uzayabilir. Tedavi süreci ve sonrasında parmakta yoğun olarak hissedilecek ağrılar için doktorlar antibiyotik ve ağrı kesici tedavileri ile tedavinizi devam ettirebilir. Ağrı kesici ve antibiyotiğinizin bitmesinin ardından atel elinizden çıkarılır. Önce ufak tefek hareketler yaparak daha sonra ise doktorunuzun verdiği egzersizler ile parmağınızın eski haline dönmesi sağlanır.
" } ] }