{ "title": "Ayakta Doku Zedelenmesi", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Ayakta-Doku-Zedelenmesi-62.jpg", "date": "21.01.2024 14:37:45", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Ayakta Doku Zedelenmesi, aslında çok büyük bir iş yapan ama farkında olmadığımız ayaklarımızın bedenin bütün yükünü ayakta durulan süre içinde ayaklar zorlanıp yıpranmaya uğramaktadır ve bunun sonucu olarak doku zedelenmesi oluşmaktadır. Büyük oranda aktif yaşam adı verilen yani günü yoğun geçen insanlarda bu olay meydana gelir. Bu insanlarda meydana gelen doku zedelenmesi, ayak bileğinde ve ayaklarda bulunan tendon, kıkırdak, bağ ve kas gibi bazı doku organlarında ezilme sonucu morarma, burkulma ve yırtılma gibi rahatsızlıklar olarak gerçekleşir. Bu rahatsızlıklar genelde esneme kapasitesinin çok çok üzerinde yük binmesiyle ya da dokuların katlanamayacağı derecede ağır-ani hareketler sonucu ortaya çıkar. Bu nedenlerden dolayı ortaya çıkmasından ötürü sporcularda daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Ama tüm insanların aslında günlük yaşatısında sık sık karşılaştığı bir durumdur. Bu ayak doku zedelenmesi rahatsızlığının hemen hemen tümü insanların ayak bileğinde gerçekleşmektedir. Ayrıca milletimizin yaklaşık %90'ında ayak doku zedelenmesi görülmüştür.

Ayakta Doku Zedelenmesi Belirtileri Nelerdir?

Morarma, fonksiyon kaybı, şişme, katılık ve hareket kaybı olarak bazı belirtiler görülür. Bu belirtiler kendilerini hastalığın ilerlemişlik seviyesine göre sırayla ve şiddetini değiştirerek ortaya çıkarırlar. Hafif dereceli ayak doku zedelenmelerinde, ayağın bacı bölgelerinde bulunan bağlar ve lifler yırtılmıştır. Bu bölge şişer ve ağrı hissedilmeye başlar. Bu hafif dereceli doku zedelenmelerinde genel olarak fonksiyon ve güç kaybı yaşanmaz. Orta dereceli ayak doku zedelenmelerinde ise bağ, kas ve lif dokularında birden fazla yırtık oluşmuştur. Gene şişlik ve ağrı görülmesinden mütevellit yanına fonksiyon kaybı da eklenen belirtiler arasındadır. Hatta orta dereceli ayak dokusu zedelenmesi hastalığında fonksiyon kaybı en büyük belirtidir. Şiddetli derecedeki ayak dokusu zedelenmelerinde, hemen hemen dokuların hepsinde yırtık, çok fazla ezilmeler ve bozulmalar görülmektedir. Bu şiddetli derecedeki ayak doku zedelenmelerinde dokular tamamen işlev yapamaz hale gelir ve cerrahi müdahalede kesinlikle bulunulmalıdır. Bulunulmaz ise kalıcı fonksiyon kayıplarının yanında çok sayıda hareket ve kabiliyet kayıpları da görülebilmektedir.

Ayakta Doku Zedelenmesinin Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şiddetli derecedeki ayak doku zedelenmeleri haricinde yani cerrahi müdahale gerektirmeyen zedelenmeler aslında 1 ay içerisinde iyileşmektedir. Tabii ki hastanın da bu iyileşmeye katkıda bulunulması gerekmektedir. Hasta düzenli dinlenme yaparak zedelenmeyi arttırmamalı ve kan akışını sağlıklı bir şekilde aktarmalıdır. Soğuk kompres uygulanarak şişme ve morarmanın önüne geçilir ve ağrı hafifletilir. Ayrıca başka bir aşama olarak da doku zedelenmesi geçirmiş ayağın yukarıda tutulması gerekebilir. Ayak kalp seviyesinden yukarı olduğunda şişmenin önüne geçilebilecektir ya da sargı bezi sarılarak şişme engellenebilir. Bunların yanında ayağı yeterince ısıtmak, egzersiz yaparken susuz kalmamak ve egzersiz temposunu abartmamak kaydıyla giderek arttırmak da doku zedelenmesini kısmen önleyecektir. Cerrahi müdahale gereken durumlarda ise acil bir doktora danışılmalı ve en kısa sürede gereken cerrahi müdahale yapılmalıdır.
" } ] }