{ "title": "Ayak Çıkığı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Ayak-Cikigi-71.jpg", "date": "21.01.2024 09:53:45", "author": "omer secgunler", "article": [ { "article": "Ayak Çıkığı, Çıkma olayı kemiklerin herhangi bir ters hareket, düşme veya burkulma sonucu yer değiştirme rahatsızlığıdır. Ayaklarlarımız, vücudun tüm yükünü taşıyan organlarımızdır. Yürümemizi, hareket etmemizi, koşmamızı, eğilip doğrulmamızı sağlar.

Ayak Çıkması Belirtileri Nelerdir?

Geçirdiğimiz bir aksaklık sonucu, ayak ve bacak kemiklerini birbirine bağlayan, bileği destekleyen bağ ve dokulardaki yırtık nedeniyle şiddetli ağrı başlar ve yürüme zorluğu çekeriz. Ayak çıkığı, genellikle ani burkulmalar sonucu oluşmaktadır. Bilekte bulunan iç ve dış bağlar, bağlama noktasında burkulma sonucunda zorlanır. Bu zorlanma ile çıkma meydana gelir. Bunun soncunda çıkmanın belirtileri başlar. Çok şiddetli ağrıyla birlikte, bilekte, ayakta ve topukta şişlikler oluşur. Bilekte, ayak üstünde morarmalar başlar. Ayağın üstüne basamama, hareket etme zorlu başlar. Basılırsa ağrı oluşur, kişi için en sıkıntılı süreçtir. Yaşam hareketliliği kısıtlanır. Bir anda yaşam kalitesi düşer ve diğer bir kişiye bağımlı hale gelir. Günlük ihtiyaçlarını yardımsız karşılayamaz. Ayak çıkması, bir çoğumuzun başına gelmektedir. Özellikle atletizmle uğraşan sporcular, futbolcular, kayakçılar, basket ve voleybolcular bu rahatsızlığı sık sık yaşayabilirler.

Ayak çıkması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ayak çıkığı belirtilerden anladığımızdan itibaren, hiç vakit geçirmeden hastaneye başvurmak gerekir. Doktorun istediği tetkikleri yaptırarak, yapılması gerekenleri yapmalıyız. Ağrılar hafifleyene kadar doktor kontrolünde tedaviye devam edilmelidir. Ağrı kesici ilaç içilir, elastik bandajlarla ayak bilekle sarılır. Bir süre üzerine basmadan koltuk değneği kullanarak hareket edilir. Doktorun tavsiye ettiği egzersizler yapılır, bu süre zarfında hastanın beslenmesine dikkat etmesi gerekir, özellikle kelle, paça çorbasını bol miktarda içmelidir. Hastalığın iyileşme süreci altı ayı bulabilir. Bu rahatsızlığı önemsemez evde tedavi etmeye kalkarsak, yürüme işini ağrılı, sancılı yavaş yavaş yapmaya çalışırız, daha sonra tamamen hareket edemez hale gelinir ve tedavi zorlaşır, süreç oldukça uzar.
" } ] }