{ "title": "Ayak Bileği Kırıkları Ameliyatı", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Ayak-Bilegi-Kiriklari-Ameliyati-11.jpg", "date": "20.01.2024 13:30:46", "author": "ENES ATAY", "article": [ { "article": "
Ayak Bileği Kırıkları Ameliyatı; Vücutta bulunan kaslarımız esneme özelliğine sahipken kemiklerin esneme özelliğine sahip değildir. Bu nedenle vücutta bulunan kemikler alınan bir darbeden sonra kırılma özelliği gösterirler. Kırıklar çoğunlukla; Açık uçlu kırık, kapalı uçlu kırık ve parçalı kırık şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ayak bileği kırıkları ameliyatı çoğunlukla; Ayak bölgesine alınan bir darbe, kaza, düşme veya ani bir hareketten dolayı gerçekleşir. Ayak bileği kırıkları ameliyatı incelendiğinde; Ayak, ayak parmakları, tarak ve bilek kısmında alınan darbelerden dolayı kırıklar oluşturur. Bu kırıklar erken müdahale edilmemesi halinde kişide ciddi ağrıların oluşmasına neden olmaktadır. Ayak bileği kırıkları ameliyatı cerrahi operasyonları sonrasında gerçekleşir. Kırığın büyüklüğü ve etkisine göre kişide ciddi ağrılar oluşabilmektedir.

Ayak Bileği Kırıkları Ameliyatı Neden Olur?

Alınan darbe veya kazının büyüklüğü nedeniyle ayak bileğinde kırılma olmuş olabilir. Bu kırılma açık veya parçalı kemik kırığı şeklinde gelişme göstermiş ise bu durum oldukça tehlike arz eder ve kesinlikle ameliyat ile tedavi başlatılır. Ameliyatı gerçekleştiren cerrah ayak bileğini inceler ve teşhisi belirler. Akabinde tomografi ve röntgen çekerek kırık bölgeye uygulayacağı cerrahi müdahalenin haritasını çıkartır.

Ayak Bileği Kırıkları Ameliyat Nasıl Olur?

Bir kimsenin ciddi anlamda geçirmiş olduğu bir kaza sonrasında ayak bileği kırıkları ameliyatına cerrah karar verir. Cerrah bu kararı vermeden önce tomografi çektirerek ayaktaki kırık hakkında gözlemde bulunur. Bunun yanı sıra kırık ciddi durumda ise vida ve platin sistemi kullanıp kullanmayacağını belirler. Ardından yapılan teşhis ve tetkikler sonrasında hastanın ayak bileği açılarak kırık bölge yerine oturtulur. Kırıklar uç uça geldikten sonra tekrardan yerinden çıkmayı engellemek amacıyla bu defa vida ve platin sistemi ile ayak bileği sabitlenir. Ardından ayak bileği diz kapağına kadar alçı ile kapatılır. Böylelikle ayak bileğindeki kemiklerin hareket etmesi engellenir. Böylelikle cerrah ayak bileği kırıkları ameliyatını gerçekleştirmiş olur. Bu süreçte hastadaki iyileşme sürecini takip etmek amacıyla belli aralıklarla röntgenler çekilerek kontroller yapılır. Beklenmeyen bir durum gözlemlenmesi halinde konu Uzman hekime bildirilmelidir.
" } ] }