{ "title": "Ayak Bağ Dokusu Zedelenmesi", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Ayak-Bag-Dokusu-Zedelenmesi-43.jpg", "date": "19.01.2024 12:41:13", "author": "Sedef", "article": [ { "article": "Ayak bağ dokusu zedelenmesi, Vücudun tüm ağırlığını taşıyan ayaklarımız bizim en önemli organlarımızdandır. Fiziksel hareketlerin, koşma, yürüme gibi her hareketin yapılabilmesi için ayaklarınıza ihtiyacınız vardır. Ayakta meydana gelen bağ dokusu zedelenmesi ezilme, burkulma, koşma ya da bir yere vurma sonucunda bağ dokusu zedelenmesini meydana getirir. Ayağın herhangi bir şekilde zedelenmesi ile kişinin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Bu durumda da kişi normal hayatta bazı aksamalar yaşayabilir. İşe giderken, okula giderken, markete ya da bakkala giderken kısacası günlük yaşamınızda hareket edebilmeniz için kişinin ayaklarına ihtiyacı vardır. Ayakta bağ dokusu zedelenmesinin şiddeti çok önemlidir. Hafif bağ dokusu zedelenmesi küçük bir pansuman ve kısa bir süre içinde iyileşirken şiddetli meydan gelmiş bir bağ dokusunun cerrahi müdahaleye ihtiyacı olabilir.

Ayakta bağ dokusu zedelenmesinin belirtileri nelerdir?

Kişiye farklılık göstermekte olan bu bağ dokusu zedelenmesi kişiden kişiye farklılık gösterir. Ayakta bağ dokusu zedelenmesinin en önemli göstermiş olduğu belirtiler; kızarıklık, şişlik, morarma, hareketlerde kısıtlanma, rahat hareket edememe ve ağrı bağ dokusu zedelenmesinin en önemli belirtileri arasında yer alır.

Ayakta bağ dokusu zedelenmesi neden olur?

Çeşitli nedenler ile bağ dokuda zedelenme meydana gelebilir. Özellikle de düşme, çarpma, vurma, yüksekten düşme, delici ya da kesici alet yararlanmaları, spor esnasında ısınmadan yapılan hareketler, aniden yapılan hareketler ve hızlı hareket sonucunda bağ dokuda zedelenme meydana gelir.

Ayakta bağ dokusu zedelenmesinin tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle ayakta oluşan bağ dokusu zedelenmesine neden olan etken çok önemlidir. Bu bağ dokusuna neden olan etkene göre bu ağrı ve zedelenmenin şiddeti önemlidir. Özellikle bağ dokusu oluşan bölgede şişliğe ve ağrıya karşı soğuk buz uygulaması yapmalısınız. Soğuk uygulama hem bağ dokusunda meydana gelen şişkinliğe hem de o bölgedeki acıya iyi gelir. Acının azalmasına yardımcı olur. Ayrıca kişi bol bol istirahat etmelidir. Ayağını yüksek bir şekilde tutmalı ve kimsenin ayağa değmesine izin verilmemelidir. Ayrıca doktorunuzun vermiş olduğu ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçları düzenli olarak kullanmalısınız. Ayrıca da doktorunuzun vermiş olduğu krem ve merhemleri bağ dokusu zedelenmesi oluşan bölgeye sürün. Oranın yumuşamasını sağlayarak kişinin rahat hareket etmesini sağlar.
" } ] }