{ "title": "Anal Çatlak", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Anal-Catlak-72.jpg", "date": "19.01.2024 07:28:19", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Anal çatlak, Tıp dilinde anal fissür olarak tabir edilen anal çatlak, anüs çıkışının genel olarak da arka kenar bölümünün çatlaması veya yırtılması sonucu oluşan ve oldukça ağrı verici bir rahatsızlıktır. Anal çatlak genel anlamda iki kısımda incelenir, birici kısım anal çatlak ilk bir aylık dönemdir ve buna akut anal çatlak, ikinci kısım anal çatlak ise anüs içinde veya dışında olmak üzere meme yapmış ve daha uzun süreli anal çatlaklardır ve bunlara da kronik anal çatlak denilmektedir. Anal çatlak oluşumunun en belirgin başlıca nedenleri arasında kabızlık en başta gelen sebeplerdendir. Diğer nedenler arasında ise doğum sonrası tuvalet ihtiyacının çeşitli nedenlerle bir iki gün ihmal edilmesi, tıpta proktit olarak bilinen kalın bağırsak çıkışında bulunan rektum çevresinin iltihaplanması, regional enterit olarak bilinen kalın bağırsak hastalığı sonucu oluşan çatlak, ülseratif kolit neticesinde oluşan çatlaklar gibi birçok kalın bağırsak hastalıkları başlıca nedenler arasındadır. Anal bölge insan vücudunun en duyarlı bölgesi olmasından dolayı bu bölgede oluşan çatlak veya basur gibi herhangi bir rahatsızlık oldukça ağrı verici olmasından dolayı, anal bölgede bulunan kaslarda spazma ve kasılmalara neden olacaktır. Bu kasılmalar sonucu anal bölgedeki kasların yorulması ve anal bölgede kan dolaşımının aksamasına ve çatlak bölgede bulunan yaranın daha geç iyileşmesine hatta daha da kötüleşmesine neden olmakla birlikte, tıbben tamamen iyileşmemiş anal çatlağın tekrar ortaya çıkması ihtimali her zaman mevcuttur.

Anal çatlak başlıca belirtileri nelerdir?

Anal çatlağın başlıca belirtileri arasında, dışkı çıkarma zamanı ve sonrası oluşan anal bölge ağrıları ve özellikle akut anal çatlak neticesi tuvalet kağıdına kan bulaşması ve anal bölgede şiddetli kaşıntıların olması ile belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler genel olarak 25-30 gün sürmesi halinde oluşan yara genel olarak hemoroidi andırır, bunun sonucu olarak da hipertrofik papilla denilen ve hiçbir belirti vermeyen meme oluşur ve yara daha da derinleşme eğilimi gösterir, bunun sonucu olarak da ağrılar ve kaşıntılar daha da artar kronik anal çatlağa dönüşür. Kronikleşmiş anal çatlak oluşumlar özellikle tuvalet ihtiyacı sonrası artar dayanılmaz bir hal alabilir hatta bu ağrılar ve kaşıntılar günler boyu sürebilir.

Anal çatlaktan korunma ve tedavi; bunun başlıca yolu tuvalet ihtiyacını ertelememek ve kabız olmaktan kaçınmaktır. Bayanların doğum sonrası oluşan anal çatlaklar genel olarak ilk iki günde oluşması dikkate alındığında, ilk iki gün hijyenik lavman kullanmalı ve anüs korunmalı ve gliserin gibi yumuşatıcılar kullanmalıdır. Anal çatlak tedavisinde başarı oranı oldukça yüksektir, çatlak derinleşmiş ve kronik halini almışsa başarı oranı ilaçla tedavide oldukça düşecektir, bunun bir diğer sebebi de yanlış ilaç kullanımıdır. İlaçla ve tıbbi yöntemlerle tedavisi mümkün olmayan anal çatlakların tedavisi genel olarak cerrahi yöntemlerle yapılmaktadır.
" } ] }