{ "title": "Ağız Kenarı Çatlakları", "image": "https://www.kirik.gen.tr/images/Agiz-Kenari-Catlaklari-77.jpg", "date": "19.01.2024 18:05:00", "author": "Samet Bozkurt", "article": [ { "article": "
Ağız kenarı çatlakları, küçük bir problem gibi gözükse de verdiği ağrı ve kanamaya yol açması ile rahatsız edici bir durumdur. Bu çatlaklar ağız kenarında kurumaya, iltihaplanmaya, yarılmalara sebep verir. Çoğu zaman ağız kenarındaki çatlaklar, çok ciddi bir durumun habercisi değildir. Bu durum soğuk havalardan, yediğimiz sert rüzgârdan, güneş etkisinden gibi doğal faktörlerden meydana gelmektedir. Diğer durumlarda da soğuk algınlığı, demir eksikliği, dehitrasyon, beslenme eksikliği, kadınlarda yaygın ruj kullanımı, B vitamini eksikliği, dudakların sık sık yalanması, ağız yoluyla solunum yapılması gibi durumlarda da ağız kenarı çatlaklıkları oluşur.

Ağız kenarı çatlakları ve korunma yolu nasıl olur?

Öncelikle beslenme eksikliği yaşamamalıyız. Bol su içilmelidir. Doktora danışılmalı vereceği dudak kremini kullanmalısınız. Dışarı çıkarken de sıcak havalarda kesinlikle güneş kremi kullanıp dışarıya çıkmalıyız. Özellikle sıcak havalarda dudaklarımız kurumamalı işte bu yüzden elimizde mutlaka suyumuz olmalıdır.

Başka hastalığın tetikçisi olabilir mi?

Ağız kenarı çatlakları veya yırtıklar altta yatan hastalığın bir tetikçisi olarak karşımıza çıkabilir. Bu belirtiler sadece dudak veya ağız kenarında çıkabileceği gibi vücudun diğer bölgelerinde de çıkabilir. Küçük bir rahatsızlık deyip kısa vadede ilgilenmezseniz uzun vadeli problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Önlem alınmaması durumunda enfeksiyon kapabilme durumu oluşur. Bu durum yeme içmeyi engellediği gibi konuşma zorluğu da çekebilirsiniz. Ağız kenarındaki çatlaklar devamlı kendini yeniliyorsa altta yatan sebep bulunmalı kişiye özel tedavi ile çözüme gitmelisiniz. İhmalkarlık etmek demek vücutta döküntülere, enfeksiyon kapmasına, yaralara, yırtılmalara, ağız kokusuna, yeme içme ve konuşma zorluğuna yol açmaktadır.
" } ] }